mailmij
pinterest
Koop mijn werk op dibond, canvas, poster en ingelijst op Werk aan de Muur
.
.

Ben je in het bezit van een macrolens of een macro stand op de camera. Gebruik deze eens. (kijk in de gebruiksaanwijzing van je camera hoe je de macro instelling gebruikt.)
Zie hoe klein alle details zijn van een klein bloesem bloemetje. De piepkleine stampertjes en meeldraden.  Probeer daar eens op scherp te stellen. Detail foto's geven wat extra aan een serie met bloesem foto's.


Fotografeer met een zo groot mogelijk diafragma (klein f getal) Zo krijg je heel weinig scherpte/diepte.
Het onderwerp waar het om gaat, is ook daadwerkelijk het onderwerp.

Bij veel witte bloesem is de belichtingsmeter van de camera soms de weg kwijt.  Dit gebeurd voornamelijk als je de bloesem wat meer beeldvullend neemt.
De camera kan gaan onder belichten. De camera heeft als doel het wit naar 18% grijs, voor de camera neutraal, te krijgen.
De bloesem ziet er dan donker, grijs en flak uit.
Dit kan je voorkomen door 2/3 tot 1,5 stop over te belichten. Zo krijgt de bloesem weer de mooie witte kleur die jij met het blote oog ziet.

Bloesem fotograferen.


Licht is erg belangrijk in de fotografie. Bij bewolkt weer worden de kleuren vlakker.  Bloesem komt mooier uit met zonlicht.
Met zonlicht sprankelen de bloesem bloemetjes meer. 

Probeer eens wat uit, laat het zonlicht van opzij of van voren komen. Als het zonlicht van voren komt, moet je wel met de zoomlens werken.
Anders blijft er alleen een silhouetten over van de bloementak.

Er ontstaan mooie schaduwen, de tere bloesemblaadjes schijnen door, er ontstaan mooie schaduwen op de bloemetjes, dit geeft meer diepte.

Voor het mooiste licht gaan we juist wat vroeg of later op stap.  Omdat de zon tijdens de lente in een lage hoek staat krijg je warm zonlicht.
Maak eens vanaf een ander standpunt foto's van de bloesemboom.  Ga er eens onder staan.

Kijk omhoog, zoom eens in. Zie wat er gebeurd. Wil je meer scherpte/diepte gebruik dan een groter f getal. (kleiner diafragma)

Foto L. langs de stam omhoog, bloesem nog grotendeels in de knop. R boven, mooie structuur zichtbaar van de krommende takken. Bloesem open.
R onder: Inzoomen op een trosje bloesem. Groot diafragma voor minder scherpte/diepte.



Bij het gebruik van een groot diafragma, wordt de  achtergrond word dan mooi onscherp, het onderwerp komt goed uit.

Let goed op storende elementen. Veel donkere takken, deze maken de achtergrond onrustig. Doe eens een paar stappen opzij.  Misschien krijg je dan een totaal ander beeld.
Erg leuk om te doen, ga op zoek naar lijnen.  Lijnen zijn belangrijk in de landschapsfotografie.

Bij bloesemfotografie zijn lijnen ook belangrijk. Laat takken schuin in het beeld lopen. De bloemetjes samen kunnen ook een vorm vormen. Foto L: driehoek, foto RB: Takje in vork vorm.


Foto RO: bij een klein f getal, loopt de bloesem mooi weg in onscherpte.  Bij bewolking is de achtergrond mooi wit. Dit geeft een heel teder beeld. Niet vergeten een paar stops over te belichten voor de juiste grijswaarde.

Staat er een hele rij bloesembomen. Dan is het mooi om langs de  bomen te fotograferen, met een 18 mm.  Gebruik een kleiner diafragma, om meer scherpte diepte te verkrijgen.  Dit geeft een heel mooi beeld. Blauwe lucht erbij doet wonderen.

Je kan ook spelen met het diafragma tijdens het fotograferen.  Wijdt open, wat ik net aangaf, waarde onder de f4, in combinatie met een zoomlens/macrolens, is geschikt om elk bloemetje apart uit te lichten.
Wil je meer detail in je foto? Gebruik een kleiner diafragma getal, f8 of f11, je hebt dan meer scherpte diepte, je kunt een hele groep bomen scherp fotograferen.

Zodra de bloemen uitgebloeid raken, dwarrelen deze omlaag.  Staat er een beetje wind, dat is het leuk om de dwarrelende blaadjes te fotograferen.
Het groene gras veranderd daarna in  een mooi rose tapijtje.
Zo zijn er vele manieren om de bloesem te fotograferen, vanaf het moment dat de knoppen op springen staan, tot het uitvallen van de bloemetjes.
Laat het een ander weten, deel deze pagina op twitter.

Licht.

Lijnen.